Бајка о рибару и рибици

Предња корица

Шта други кажу - Напишите рецензију

Коментар посетиоца странице - Обележи као неприкладно

Ova elektronska knjiga (eBooks) je otkucana korišćenjem LaTeX sistema za pripremu teksta, koji je napravio Leslie Lamport, i dokumenata klase tipa memoir. Layout ove knjige je 6 x 9 inča. Veličina fonta i razmak između redova su 12/14pt na 31pc dužine teksta. Upotrebljena je Computer Modern familija fontova koju je dizajnirao Donald Knuth’s, roman & bold.
Ova eBook je u pdf formatu i potpuno je kompaktibilna za korišćenje na desktop i tablet računarima. Ovu knjigu možete kupiti po ceni od 200 dinara.
 

О аутору (2015)

 Александар Сергејевић Пушкин (1799---1837) руски је песник, приповедач и драмски писац. Родио се у старој племићкој породици, а деда по мајци био му је Етиопљанин краљевског рода у служби цара Петра Великог.

Одмалена слуша народне приче које казује његова дадиља, учи француски језик и чита. Школовао се на лицеју у Царском Селу. Стихове почиње да пише веома рано. 

Спев Руслан и Лјудмила (1820) пише под утицајем лектире али и народне поезије, а прогонством у Сибир Бесарабију био је кажњен због политичких стихова. Остали спевови: Кавкаски заробљеник, Цигани, Полтава и други. Написао је трагедију Борис Годунов и роман у стиховима Евгеније Оњегин. Написао је Песме западних Словена, збирку препева и мотива српске народне поезије. Пише прозна дела Капетанова кћи, Повести Белкина, Историја Пугачова, Дубровски

На српски је превођен одавно. Чинили су то Јован Јовановић Змај, Јован Дучић, Риста Одавић, Милорад Павић, Миодраг Сибиновић, Никола Бертолино, Милован Данојловић, Лјубомир Симовић, Владимир Јагличић, Милорад Живанчевић, Лав Захаров, Божидар Ковачевић.

Учествовао је у руско-турском рату. После сукоба са двором и после сплетки које су му приређени, Пушкин гине у двобоју, 27. јануара 1837. године надомак Петрограда. 

Библиографски подаци