Usta puna zemlje

Предња корица
Mali pingvin, 01.09.2015. - 43 страница

Politika: Ovom knjigom, koja je Šćepanovićev Starac i more, uvek će moći da se ponosi naša savremena književnost. Magazine Litteraire: Usta puna zemlje su čisto remek-delo! To je veličanstvena poema života. Roman koji se svojom dubinom, veličinom teme i lepotom reči uzdiže do nivoa najvećih književnih dela. Quotidien: To je knjiga blistava do vrtoglavice. Kažimo odmah: to je jedno remek-delo!

Шта други кажу - Напишите рецензију

Коментар посетиоца странице - Обележи као неприкладно

Ova elektronska knjiga (eBooks) je otkucana korišćenjem LaTeX sistema za pripremu teksta, koji je napravio Leslie Lamport, i dokumenata klase tipa memoir. Layout ove knjige je 6 x 9 inča. Veličina fonta i razmak između redova su 12/14pt na 31pc dužine teksta. Upotrebljena je Computer Modern familija fontova koju je dizajnirao Donald Knuth’s, regular & slanted. Ova eBook je u pdf formatu i potpuno je kompaktibilna za korišćenje na desktop i tablet računarima.
Ovu eBook možete kupiti po ceni od 300,00 dinara.
 

О аутору (2015)

Branimir Šćepanović rođen je 1937. godine u Podgorici (Titograd). Živi u Beogradu. Objavljuje prozu od 1954. godine. Objavio je knjige: Pre istine, pripovetke (Beograd, 1961); Sramno leto, roman (Beograd, 1965) --- preveden na poljski, mađarski, slovenački i makedonski; Usta puna zemlje, roman (Beograd, 1974) --- preveden na francuski (dva izdanja), grčki (tri izdanja), ruski, poljski, mađarski, slovenački, češki, bugarski, makedonski, slovenački, albanski, japanski, švedski, engleski, italijanski, nemački, danski i finski jezik; Smrt gospodina Goluže, pripovetke (Beograd, 1977); Iskupljenje, roman (Beograd, 1980) --- preveden na francuski, nemački i grčki. 

Šćepanovićeve pripovetke štampane su kao knjige na francuskom, grčkom, mađarskom, slovenačkom i bugarskom, a pojedinačno (u listovima i časopisima) i na mnogim drugim jezicima. Uvršćene su u osamnaest antologija kod nas i u inostranstvu. Pripovetka Smrt gospodina Goluže (kao jedini prilog iz jugoslovenske književnosti) uvršćena je u izbor svetske priče Charlesa Angoffa 1969. godine u Americi i u antologiju Moderne evropske pripovetke, koju su u Danskoj 1977. godine objavili Peter Brask i Morgan Gradenwitz. 

Po njegovim scenarijima snimljeno je šest dugometražnih igranih filmova. 

Nagrađen je: Prvom nagradom za pripovetku na Beogradskom festivalu mladih pisaca Jugoslavije 1956. godine, Prvom nagradom za pripovetku na konkursu Književnih novina 1964. godine i Oktobarskom nagradom grada Beograda za roman Usta puna zemlje 1974. godine. Dobitnik je i dve Zlatne arene za filmski scenario na festivalima u Puli (1963. godine i 1973. godine).

Библиографски подаци