Upravnik poštanske stanice

Предња корица
Mali pingvin, 20.06.2016. - 16 страница

Шта други кажу - Напишите рецензију

Коментар посетиоца странице - Обележи као неприкладно

Naše e-knjige su obrađene korišćenjem LaTeX sistema koji je kreirao Leslie Lamport. Zastupljena je Computer Modern familija fontova koje je dizajnirao Donald Knut.
Ova eBook je u pdf formatu i
potpuno je kompaktibilna za korišćenje na desktop i tablet računarima, kao i na e-reader uređajima.
Ova eBook se prodaje po ceni od 150 dinara.
 

О аутору (2016)

Aleksandar Sergejević Puškin ruski je pesnik, pripovedač i dramski pisac. Rodio se u staroj plemićkoj porodici, a deda po majci bio mu je Etiopljanin kraljevskog roda u službi cara Petra Velikog. Odmalena sluša narodne priče koje kazuje njegova dadilja, uči francuski jezik i čita. Školovao se na liceju u Carskom Selu.

Spev Ruslan i Ljudmila (1820) piše pod uticajem lektire ali i narodne poezije, a progonstvom u Sibir Besarabiju bio je kažnjen zbog političkih stihova. Ostali spevovi: Kavkaski zarobljenik, Cigani, Poltava i drugi. Napisao je tragediju Boris Godunov i roman u stihovima Evgenije Onjegin. Napisao je Pesme zapadnih Slovena, zbirku prepevali motiva srpske narodne poezije. Piše prozna dela Kapetanova kći, Povesti Belkina, Istorija Pugačova, Dubrovski. Na srpski je prevođen odavno. Činili su to Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Dučić, Rista Odavić, Milorad Pavić, Miodrag Sibinović, Nikola Bertolino, Milovan Danojlović, Ljubomir Simović, Vladimir Jaglačić, Milorad Živančević, Lav Zaharov, Božidar Kovačević.

Učestvovao je u rusko-tursko ratu. Posle sukoba sa dvorom i posle spletki koje su mu priređene, Puškin gine u dvoboju, 27. januara 1837. godine nadomak Petrograda.

Библиографски подаци