Metak

Предња корица
Mali pingvin, 15.04.2016. - 18 страница

Шта други кажу - Напишите рецензију

Коментар посетиоца странице - Обележи као неприкладно

Ova elektronska knjiga (eBooks) je otkucana korišćenjem LaTeX sistema za pripremu teksta, koji je napravio Leslie Lamport, i dokumenata klase tipa memoir. Layout ove knjige je 6 x 9 inča. Veličina fonta i razmak između redova su 12/14pt na 31pc dužine teksta. Upotrebljena je Computer Modern familija fontova koju je dizajnirao Donald Knuth’s, roman, bold & bold.
Ova eBook je u pdf formatu i potpuno je kompaktibilna za korišćenje na desktop i tablet računarima.
 

О аутору (2016)

Aleksandar Sergejević Puškin ruski je pesnik, pripovedač i dramski pisac. Rodio se u staroj plemićkoj porodici, a deda po majci bio mu je Etiopljanin kraljevskog roda u službi cara Petra Velikog. Odmalena sluša narodne priče koje kazuje njegova dadilja, uči francuski jezik i čita. Školovao se na liceju u Carskom Selu. 

Spev Ruslan i Ljudmila (1820) piše pod uticajem lektire ali i narodne poezije, a progonstvom u Sibir Besarabiju bio je kažnjen zbog političkih stihova. Ostali spevovi: Kavkaski zarobljenik, Cigani, Poltava i drugi. Napisao je tragediju Boris Godunov i roman u stihovima Evgenije Onjegin. Napisao je Pesme zapadnih Slovena, zbirku prepevali motiva srpske narodne poezije. Piše prozna dela: Kapetanova kći, Povesti Belkina, Istorija Pugačova, Dubrovski. Na srpski je prevođen odavno. Činili su to Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Dučić, Rista Odavić, Milorad Pavić, Miodrag Sibinović, Nikola Bertolino, Milovan Danojlović, Ljubomir Simović, Vladimir Jaglačić, Milorad Živančević, Lav Zaharov, Božidar Kovačević.

Učestvovao je u rusko-tursko ratu. Posle sukoba sa dvorom i posle spletki koje su mu priređene, Puškin gine u dvoboju, 27. januara 1837. godine nadomak Petrograda. 

Библиографски подаци