Слике страница
PDF
ePub

Глава I.

ДУБРОВНИК И ПРИРОДА ЊЕГОВЕ ПОЛИТИКЕ. ПРВИ УГОВОР С ПОРТом (1365).

ВЕЗА СА СУЛТАНИМА БАЈАЗИТОМ І, МУРАТОМ ІІ. КРСТАШКА ВОЈНА 1444. год. и БОЈ КОД ВАРНЕ. ВЕЗЕ СМЕХМЕДОМ ІІ. ПОКУШАЈ ДИОБЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ ИНОВСКИ МИР 10. АПРИЛА 1454. ОСВОЈЕЊЕ ЦАРИГРАДА. ПРОПАСТ БОСНЕ И ПОГИБАО ОД НАЈЕЗДЕ ТУРСКЕ (1963). – ОБНОВА УГОВОРА СА БАЈАЗИТОМ ІІ. ОСВОЈЕЊЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ (1482). –

НОВА ПОЛИТИКА РЕПУБЛИКИНА ПРЕМА ПОРТИ.

Оно каменіто море што зовемо Херцеговином, пошто је на махове створило височине, гудуре, провалине и

Постање Дубровника. кланце, одморившII се од брда до брда разгалином каквом, подиже се к југу још једном, као да ће небу под облаке, али се наједном спушта и шаље мору дуги вал. На сусрету ојачава се реса зимзеленим биљем :

то је Ср, и дубровачка обала. Ну одгрнете ли с оне обале ловорику і чемпрес, пелен и мрчу, агаву пому, оне ће вам се хриді, као велики грчеви утрнулијех вулкана, осамљене на мору, указатін тек у потпуном дивљаштву и у болној сјети. Ништа не подсјећа на умрзост оіушћења“ Светога Писма колико оне руменкасте и сиве литице пореtане по вољі слијепе силе на пучини једва сто миља од благословене Италије. Да није биљурне јасноће мора и неба што оживљује и блажи оне оштре црте, једва бисте могли помислити да на ОНИМ стијенама могу наставатII људи.

Тамо, једног дана крвава покоља, од онијех што попратіше у гроб задіње останке Рима, неколико се ускона стекоше, изгубљенII и обезнањени. Гледајући гдје пламте ЗІДине очинскога града, не слутиише донста да је тај бијег приступ и приправа новој борби! Понијеше са собом обличје Рима који бјеше одсјекао калуп свакоме редовноме човјечјему друштву. Одведоше свога бискупа и по

она

точне свеце. Кримској опћини почеше слазити планинци славенске крви, жедни слободе и грабежи. Опћина закрили, као некада Рим, дошљаке са четири вјетра. Даде заклониште свакоме, али себе никоме не предаде. Море и брдо ухватише вјеру. Око града подигоше се неприступни бедеми. Дубровник се роди.

Младост проживје у бурном приправљању оне італословинске смјесе што му обиљежи природу и одреди мје

Значај Дубровника сто у повијести нашега народа. Већ у радыг првијех вијекова одвоји своју персоналност од осталијex сусједнијех градова скојима га ипак везиваше заједница прошлости и установа. Али, мимо ту заједницу, особита смјеса крви испреде граду особиту ћуд, особит циљ, особит облик. Дубровник стаде први дан међу оним стијенама пред питање живота. Ријеши га свим cilлама многостранога духа, уобличи лице и природу према њему. Јачаше бијен сред свакидашњих бојева сљудима и с природом. Нико га никада не покори силом. Многи му народи прођоше под бедемима, али га не сави ни један: ни Млечић, ни Норман, ни Арапин, ни Турчин. Једне одби силом мишице, друге силом ума. Млетке позва промишљено и поносито, а отипреми их једнако промишљено и једнако поносито. Увидје за рана краткоћу и погибао побједа силе. Загрливши мир, створи мало по мало потпуну политичку систему. Испреде ситну тканину интереса и услуга, те се учини потребан свакому. Лукавством и прорачуњеном понизношћу, згодним насиљем, трговачком һуди, вјерношћу заданој ријечи, имперсоналном владавіїном очува своју оригиналност и обезбједи себи слободно кретање својијех сила. Тако је све здраке свога духа сакупио бпо у једну мисао, да не изгуби слободу, да је сваки полет душе загушио. Све је у њега одмјерено и заокружено тајним устезањем и одрицањем сваке велике тежње контемплативне или мистичне природе. Тако Дубровник није родно ни једнога сликара, премда обиловаше гласовитим сликама, ни једнога градитеља, премда

[ocr errors]

је сам наставио на прочењу Двора најплеменитије предање римскога генија. Нігтії једнога генијалнога пјесника и ако је без престанка пјевао. Нити једнога свеца цркви уз пркос ревноватьy за католичку вјеру које га толико прослави у кршћанству. Музика се у Дубровнику готово и не познаје. А на гробнијем плочама којима је обасут, као да је уписао ријечи: „Нека мртвіі копају мртваце“.

Дубровник је државник, трговац, математичар. и само је тако могао да нам закрили и сачува ова непроцијењена добра : дружевну заједницу са Западом и политички здрав разум, онај што жртвује простране мисли и дуге наде првој дужности свакога друштва, бива да се освоји јединство и слобода како се може, а не како би се хтјело.

А шта је имао у себи и око себе да се одужи тој великој задаћі?

Природа која приправља колијевке народима није га била превидјела.? Бјеше сиромах као Арагонија. Слобода бјеше му, као и овој, сама себни цијена, јер другога разлога није било да тамо живII. Арагонија рече једном својим краљевима да је тако кршевита, да су јој тако сиромашни становници, е би је народ оставно и отишао да тражи себя наставање у плоднијој зем.ыі, да нема онијех слобода које га разликоваху од другијех народа. A Дубровник рече османлијскоме цару: „Бијасмо слободни кнезови када стадосмо да плаћамо данак и, по божјој милости једнако уживамо слободу. Ал да нас

[ocr errors]

3

[ocr errors]

1

[ocr errors]

Види писмо Edwarda Frееnаnа у «Letters from Istria and Dalmatia”.

2

«La nature qui fait des berceaux aux peuples ne l'avait pas prévue»). Ernest Lavisse o Прусији.

Robertson History of the Reign of Charles the fifth Introduction.

Ова нас поносна ријеч ниво подсјећа на ријечи ІтауФахерове у Bu.bemy Teny: Nich unter Fürsten bogen wir das Knie. Freiwillig wählten wіr den Schirm den Kaiser. (ІІ. чин, ІІ. појава).

[ocr errors]

Порта није примила за харачаре", пошто освоји Херцеговину, ми бисмо били оставили Дубровник и укрцавшII се купили двадесет Дубровника“ ? У другијем ријечима иста велика мисао. Незахвална и кршевита земља имаше цијену слободе, јер слобода сама бјеше кадра привезати оне људе за оне стијене. Дакако, Дубровник имаше море а стара га Арагонија немаше. Али море бјеше Дубровнику извор живота, док имаше своју земљу. Сваки час дакле бјене у погибли да му пресуши у врелу свако благо, свака добит, свагдашњи хлеб. Сва држава немаше више од четири стотине II педесет четворнІІјех миља. Град два километра у обиму. Погледајмо га. Голо и стрмо брдо. Под њиме бедеми иду вјерно дуж оштрих црта хриди. Вире и на исток и на запад двије куле против два свијета. Куће помамно, стрмоглавце бјеже у густим редовима спремне на обрану. Уске улице, високе стубе. Беспутни бијег одмори се у сриједи града. Око отпочине на једној широкој улици. Чита се за кратак часак једна мирна јединствена мисао. Витка куба Госпе разбија небо и слијева се слатко са цртом двора, са одличним сводовима у којима онај хуманизам, који обасја кроз Дубровник лице народа, слави пјесму склада, армоније и умјерена величанства. Али та утвара мине у тренућу ока. Куће наставе махнити бијег. Нови лабпринт уличица. Неке полаче трком трче у висину са кубом Госпе. Опет бедеми, али само толико да заокруже и обрубе оријашке стијене. Опет тврђаве. Па литице, гребени и пучина. То је све. Сила варварскога царства на суху, сила другог лицемјернога царства на мору. Па многа друга царства около, наоколо. Куга, глад огањ. Двадесет трусова у четири вијека, од којијех два оборе са свим град. Никакве жетве. Једва, једнице вина.

1

оовој ријечи у устима дубри,"n {:м коју неки модерни писци нијесу хтјели разумјети или је з

говорићемо у ІІ. глави.

Маројица Кабога у мемо:

2

))

Со далеко и често пута неприступна. Гусари свуда. Дубровник је дакле могао питати: „Ко ми је прије дао што, да му вратим ?«1

Али да слика буде потпунија, што ли је онај свијет био коме се отимао онај град? Државе до најно

У какому је ваздуху живно? вијега времена бјеху саме. Свака је љубоморно стражарила пред својом кућом. Трговина није била солидарна. Ошћење трудно. Егоизам бескрајан. МеТународна јамства јадна, или никаква. Крст је сам разапет блажио својом великом муком муку свијета. За зимњијех ноћи кад би наијеђено море прекинуло пошљедњу свезу са спољашњим свијетом, градови на мору бijaxy као сам на земы, играчке легенде и опакијех духова. Па свијет бјеше особито зао слободним опћинама. ГраДове спасаваше још дух времена и заједнички ваздух што их обавијаше у једној мисли и донекле у једној радњи. Ал народи који се мало по мало сакупљаху око пријестола монарка падаху свом силом Колективности на та спорадична пристаништа слободе, од којијех свак за себе бјеше један народ, један свијет. Немирні стражарин гледаху дакле да се бране како могу. Лијеваху дан за даном мало уља у слабашну свјетионицу живота.

Многи упоредише Дубровник са Млецима. Ако је говора одржавној радњи, о сјају, обогаству, омоћи и

и Дубровник и Млеци. утицају у велике догађаје свијета, потону Дубровник. Па и ту би га сва је прилика спасла она два, три човјека, којима обогати душевну ризницу рода људскога. Али ако питамо која ли је, од оне двије слободне државе на јадранскоме мору, носила собом вишу душевну попудбину смањом материјалном попудбином, која ли је ставіла више свога живота у борби за живот, која ли се мудрије и поносније савила пред силом историјскијех закона, која ли је своме племену више дала, а мање од њега примила, сумњамо би ли Млеци одржали мегдан.

[blocks in formation]
« ПретходнаНастави »