Bugarskata egzarhija i makedonskoto nacionalno osloboditelno dviženje, 1893-1908

Предња корица
Kultura, 1982 - 298 страница

Из књиге

Шта други кажу - Напишите рецензију

Нисмо пронашли ниједну рецензију на уобичајеним местима.

Чести термини и фразе

автономија на Македонија автономна апарат Архимандритот биле Бугари Бугарија Бугарската егзархија бугарската црква бугарски бугарски јазик бугарскиот Бугарското кнежевство буржоазија Високиот егзархиски клер влијание востанието врз големобугарска граѓанство дејност во Македонија дејност на Егзархијата дел делувала донија друга страна другите Егзар Егзархи Егзархијата во Македонија Егзархијата и македонското егзархиска дејност еден земја извојување Илинденското востание институции интелигенција интенција интернатите истакнува истата јазик кедонија конфронтациите меѓу луционерна организација Ма Маке македон македонска црква Македонската рево Македонската револуционерна организација Македонскиот таен револуционе македонското националноослободително движење македонското прашање Македонци меѓу Егзархијата Меѓутоа многу монархии мошне нацио национална неговата непријател нија ниците оваа овие општ конгрес ослободително пат платформа поволни услови политичка автономија Поради потоа прашање преку претставниците на македонското пропаганди рен комитет сето сите ската ското Солунската Според српската струи таа смисла таа цел таен револуционерен Таквата тие ТМОРО учениците училишни кружоци училишта учители учителите учителите-револуционери хијата ција црковно црковно-просветни црковно-училишните општини членовите

Библиографски подаци