Автокефалноста на македонската православна црква

Предња корица
Заедница за издавацка дејност при нип "Нова Македонија", 1972 - 242 страница

Из књиге

Шта други кажу - Напишите рецензију

Нисмо пронашли ниједну рецензију на уобичајеним местима.

Садржај

І ХРИСТИЈАНСтвото во МАКЕДОНИЈА ПРЕД И ПОСЛЕ НАСЕЛУ
5
ІІ ПОЈАВА НА БОГОМИЛСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА
21
ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА во XIII ВЕК
35

други делови (12) нису приказани

Чести термини и фразе

автокефална автокефалност Арх архиепископ бидејќи биле Бугарија бугарската век веќе власт времето врз всушност години движење дел додека Доситеј др држава другите другото Егзархијата еден епархии епархиите епархија епископи живот заради Имено Иницијативниот одбор јазик Југославија Кирил Климент кон крај ма маке македон Македонија Македонската православна црква македонскиот македонските Словени манастир манастирот Св меѓу Меѓутоа митрополитот многу МПЦ народа народот неа неговата некои нив оваа овие одлука одлуката однос општини Организацијата особено Охрид Охридската архиепископија Охридски охридскиот пак патријарх патријархот период писмо повеќе поглавар покрај положба помеѓу поради потоа право прашање првите преку Прима работи разбира раководството на СПЦ сабор на СПЦ самостојна свештенство својата сега Синод Синодот на МПЦ сите ската Скопје Словени словенски собор според спрема Србија Српската православна црква српски страна СФРЈ таа Теодосија тие тогаш туку уште цар Цариград Цариградската патријаршија царство црквата во Македонија црквата Св цркви црковно Macedonian Orthodox Church people

Библиографски подаци