О Google претрази књига
Преглед
Мишљења и ставови
Основна помоћ

Партнерски програм
За издаваче и ауторе
Придружите се одмах
Помоћ за партнере

Пројекат Библиотека
Преглед
Партнерске библиотеке
Помоћ за библиотекаре

Аутор Ричард Лаури (Richard Lowry) је пронашао пуно читалаца и повећао продају уз помоћ Google претраге књига.

Војни историчар и бивши морнар, Ричард Лаури је био веома заинтересован за операцију „Пустињска олуја“ која се одвијала 1991. Временом је господин Лаури сакупио доста материјала о овој војној операцији, укључујући и детаље до којих је дошао тако што је писао најважнијим генералима који су били укључени у операцију. Сакупио је толико информација да је одлучио да напише књигу у којој описује читаву кампању. Требало му је 12 година да је заврши.

„Нисам знао ништа о издавачкој индустрији,“ присећа се Лаури данас. „Мислио сам да књигу могу да пошаљем негде и да ће се она затим појавити у свакој књижари.“ Након што је по његовим речима „учио из искуства“ и због своје жеље да му књига изађе, објавио је свој рукопис од 300 страница користећи услуге компаније iUniverse. Хроника Заливског рата (The Gulf War Chronicles) се први пут појавила новембра 2003.

Као и многи други, и Лаури повремено укуца своје име у Google. Тако је открио да је књига доступна преко програма Google претрага књига. Компанија iUniverse се придружила Google претрази књига да би рекламирала његову књигу и своје друге наслове преко Google-а. Google претрага књига омогућава претраживање целокупних текстова књига, као и веб локација и свега што Google индексира, и обезбеђује исечке наслова у Google претрази књига заједно са везама за продавце књига.

Програми за издаваче и библиотеке
Садржај који Google корисници могу да виде из неке књиге зависи од начина на који та књига доспе у Google претрагу књига. Они који пронађу наслове који су део Програма издавача могу да виде ограничени број страница књиге; корисници који пронађу књиге заштићене ауторским правима које је Google скенирао преко пројекта Библиотека могу да виде само „страницу са информацијама“ на којој су понуђени библиографски подаци, број појављивања њиховог термина у претрази и, за већину књига, неколико исечака текста у којима се појављује кључна реч.

И велики и мали издавачи користе Google претрагу књига као бесплатну алатку за продају и оглашавање књига широм света која повезује људе који траже информације са релевантним речима и фразама унутар својих књига. Користе их да би привукли нове читаоце и повећали продају књига, остварили приходе од Google текстуалних огласа и били у интеракцији са својим корисницима преко директних веза „Купите ову књигу“ које воде до њихових веб локација.

Када се „Хроника Заливског рата“ први пут појавила у Google претрази књига, приметио је да се ранг продаје у Barnes & Noble индексу повећао „значајно - за 85 процента - и остао је ту“.

Самостални издавачи као што је iUniverse пред собом имају велики изазов да обезбеде да њихови аутори буду конкурентни на прометном тржишту нових књига које се издају сваког месеца. iUniverse својим ауторима нуди најразноврсније маркетиншке услуге, као што је помоћ за публицитет и оглашавање. Google претрага књига обезбеђује многе предности за ауторе омогућавајући им да повећају видљивост својих књига на Google-у тако да iUniverse користи Google претрагу књига да помогне својим ауторима да рекламирају и продају своје књиге.

Повећавање видљивости и продаје
Иако је Лаури био „неповерљив“ према чињеници да се његова читава књига може претражити на мрежи и да неке њене делове корисници могу да прегледају, допала му се презентација у Google претрази књига. „Начин на који је књига презентована је веома добар. Мислим да не постоји проблем" у вези са повећавањем продаје, каже он. У ствари, без икаквог додатног рекламирања када се „Хроника Заливског рата“ први пут појавила у Google претрази књига, Лаури је приметио да се ранг продаје у Barnes & Noble индексу повећао „значајно - за 85 процента - и остао је ту“. „Изложеност књиге у Google претрази књига је помогла у великој мери,“ каже он. Лаурију није непознато рекламирање сопственог дела. Направио је веб локацију (www.gwchronicles.com), говори на јавним скуповима и наставља са истраживањем и писањем. „Твоје књиге престају да се продају када ти престанеш да их продајеш,“ каже он. Он је посебно захвалан због чињенице да је претраживање унутар књиге могуће („свако с ким сам водио интервју може да пронађе своје име и то обезбеђује продају“, каже он). Такође му се допало што на страници постоји неколико опција за куповину књиге.

Делимично и због тога што је Лаури напорно радио да промовише своју књигу, пронашао је агента и већ има уговор за свој други наслов који ће се издати Berkley Publishing почетком 2006. Поред тога, он је почео да пише и трећу књигу о маринцима који су служили у Ираку, под насловом Амерички маринци у Ираку - 2003. (U.S. Marine in Iraq – 2003), коју ће издати Osprey Publishing из Велике Британије и то као део серијала о војницима (Warrior Series).

И Berkley и Osprey су издавачи у програму Google претрага књига, што у потпуности одговара Лаурију. „Веома ми је драго што они учествују у Google претрази књига јер знам да ће то повећати продају мојих књига,“ каже он. „Ускоро ћемо имати сво знање овога света на дохват руке и Google претрага књига играће велику улогу у томе да то знање буде доступно у нашим домовима и предузећима.“

 

©2011 Google. - Почетна страница - О Google-у - Правила приватности