О Google претрази књига
Преглед
Мишљења и ставови
Општа помоћ

Партнерски програм
За издаваче и ауторе
Придружите се одмах
Помоћ за партнере

Пројекат Библиотека
Преглед
Партнерске библиотеке
Помоћ за библиотекаре

О Google претрази књига

Преглед | Историја | Истина и митови

Истина и митови

Мит: Google претрага књига вам омогућава да бесплатно преузмете било коју књигу на свету.

Истина: Google претрага књига вам помаже да претражујете и пронађете књиге, а не да их преузимате и читате бесплатно. Према томе, када пронађете књигу која је још увек заштићена ауторским правима, видећете само мали део те књиге – или приказ исечка или приказ пробних страница – као и везе до места на којима можете да је купите или позајмите. Међутим, уколико пронађете књигу која није заштићена ауторским правима, моћи ћемо да прикажемо целу књигу. (Више о књигама на јавним доменима у Google претрази књига можете да прочитате овде.)


Мит: Кажете да из књига заштићених ауторским правима приказујете само мале исечке, али ја видим целе странице, што значи да кршите ауторска права.

Истина: Кад год у Google претрази књига видите већи број исечака из књиге заштићене ауторским правима, то је због тога што се њен аутор или издавач придружио нашем Партнерском програму и дао нам дозволу за приказ пробних страница, који вам омогућава да сазнате о књизи довољно да бисте одлучили да ли желите да је купите. Ово радимо само уз изричиту дозволу издавача.


Мит: Уколико је књига још увек заштићена ауторским правима, њено скенирање без дозволе је противзаконито.

Истина: Ово је вероватно најчешћа заблуда о Google претрази књига и о закону о ауторским правима уопште. Уколико је нека књига на јавном домену (није заштићена ауторским правима), приказује се у целости. Уколико је књига заштићена ауторским правима, онда корисници виде само основне информације (као што су наслов књиге и име аутора), највише два или три исечка из ње и информације о томе у којој се библиотеци налази или где могу да је купе. Уколико издавачи или аутори не желе да дигитализују своје књиге, само треба то да кажу и искључићемо их. 

Google претрага књига је пажљиво осмишљена како би се књиге користиле исправно и потпуно у складу са законом. Циљ закона о ауторским правима је да заштити и подигне вредност креативног рада и тако га додатно подстакне – у овом случају, да охрабри ауторе да пишу, а издаваче да издају. Верујемо да стварањем нових прилика да читаоци проналазе и купују књиге, помажемо ауторима и издавачима да повећају продају. Више о исправном коришћењу можете да прочитате овде.


Мит: Овај пројекат би био у реду само кад би Google дозвољавао ауторима и издавачима да бирају да ли ће се њихове књиге приказивати у Google претрази књига или не.

Истина: Сваки издавач или власник ауторских права може лако да искључи своје наслове из Google претраге књига у сваком тренутку и из било ког разлога. Детаље о начинима да то ураде објавили смо овде, а тим за подршку је у приправности да помогне онима који имају проблема да то ураде сами.

Важно је, ипак, упамтити да нико ни под којим околностима неће у Google претрази књига моћи да види целу страницу књиге заштићене ауторским правима без дозволе власника ауторских права; уколико је књига заштићена ауторским правима, приказујемо само исечке текста који садрже термин за претрагу осим у случају да нам је власник ауторских права дао дозволу да прикажемо више од тога.


Мит: Продавци књига, попут Amazon-а, плаћају Google да укључи везе до њих на страницама Google претраге књига.

Истина: Везе до продаваца књига приказујемо на страницама Google претраге књига зато што корисницима желимо да олакшамо куповину књига, а издавачима продају. Продавци књига не плаћају за укључивање веза до њихових сајтова на странице Google претраге књига, а Google не прима новац уколико купите књигу од неког од ових продаваца.


Мит: Google искоришћава туђе књиге тако што зарађује од огласа на страницама Google претраге књига, а зараду не дели са власницима ауторских права.

Истина: Знатне трошкове Google претраге књига, која пружа огромне предности ауторима и издавачима, сноси Google, што је у супротности са искоришћавањем. Огласе не приказујемо на страници са резултатом за одређену књигу осим ако нам власник ауторских права није дао дозволу да прикажемо делове те књиге и ако не жели да приказује огласе. У случају да ипак приказујемо огласе, већи део прихода иде власнику ауторских права. Другим речима, од огласа на страницама Google претраге књига зарађујемо само у оној мери у којој зарађују и наши партнери у издаваштву.

©Google 2008. – Почетна О Google-уПолитика приватности